Amikor a méret a lényeg, avagy milyen a jó kutyafekhely?

By | 2020.10.18.

Amikor a tökéletes kutyafekhely a cél

Lássuk be, a tökéletes kutyafekhely megtalálása egy ultimate kihívás még a legedzettebb gazdiknak is. De miért ekkora mumus? Az mondanánk, azért, mert nagyon sok szempontot figyelembe kell venni, miközben a gyártók és forgalmazók fáradhatatlanul próbálnak meggyőzni minket arról, hogy nekünk éppen arra a drága, de funkcionálisan zéró fekhelyre van szükségünk, amit most dobtak piacra. Igen, a marketingcápák itt is utolérik az embert és négylábú társát. Ráadásul utóbbinak fogalma sincs erről az egészről, hiszen neki abszolút mindegy például az, hogyan néz ki az alvóhelye. Így tehát magunkra maradtunk a harcban. Hogyan védekezhetünk a megvezetés ellen és találhatjuk meg a tökéletes kutyafekhelyet? Nézzünk meg néhány szempontot! És persze azt is, mivel jár, ha „mi jobban tudjuk”.

Először is pár szót ejtenénk a fekhely típusokról. A lehetőségeknek se serit se száma. Megkülönböztetünk kutyaszőnyeget, standard kutyaágyat, fánk típusú fekhelyet, fészek típusút, alátámasztást nyújtót, fix támaszt biztosítót, kuckó jellegűt és néhány speciálisat, mint a függőágy, kennelbe való matrac vagy autóba helyezhető kutyaágy. Nagyon sok fajtáról elmondható, hogy különböző méretekben kaphatók, a méret pedig az egyik alap szempont a kutyaágy választásnál. Figyeljünk arra, hogy kutyánk kényelmesen elférjen rajta még a legnyakatekertebb pózban is. Tehát se a lába, se a feje ne lógjon le. Semmiképp se keljen kuporognia rajta.

Kutyafekhely: titeket meghuzattak!

Vagy mégsem. A kutyaágyak végtelen szín, méret, anyag, alak stb. variációkban kaphatók és sok ezek közül abszolút az esztétikájukkal akarja megvetetni magát. A kinézet persze nem mindegy, de a minőség és megfelelés szempontjából az utolsó szempont, amit figyelembe kell vennünk a kutyafekhely vásárláskor. Sokkal fontosabb az, milyen anyagból készült az ágyikó. Merthát hiába néz ki jól egy párna, ha egy-néhány hét használat után elvékonyodik az anyag, elkezd bolyhosodni, esetleg a varrások mentén már az első ráhuppanás után szétszakad. Arról nem is beszélve, hogy a benne lévő olcsó töltelékanyag csak úgy hívogatja magába a baktériumokat, atkákat, esetleg gombákat. Ráadásul a kutya számára sem nyújt megfelelő támaszt, mert alig van sűrűsége. Ennyi erővel a földön is feküdhetne kedvencünk. Ezt akarjuk? Háromhavonta új kutyaágyat venni? Kitenni a rosszul választott fekhely miatti kellemetlenségeknek négylábú barátunkat?

Akkor mégis milyen legyen a kutyafekhely?

Először is legyen a huzat kellően strapabíró. Olyan, amely évekig használhatóvá teszi a fekhelyet. Emellett nagyon fontos, hogy könnyen tisztítható legyen, hiszen kutyusunk nem fog megtörölközni, mielőtt belefekszik. Legjobb, ha lehúzható és mosógépben is mosható a huzat. Ha pedig szennyeződéstaszító védőréteggel is ellátták a fekhely felületét, az aranyat érhet. Ennél többet már nem is kívánhatnánk a gyártótól. Kivéve, ha nem elég stabil a fekvőfelület tartása, ugyanis ez is kiemelten fontos szempont a választás során. Ortopéd szempontból ez az egyik legfontosabb részlet. Nagyon fontos, hogy a kutya egy olyan stabil, vízszintes felületen feküdjön, ahol nem hajlik különböző irányokba a gerince. Ha nincs meg ez a stabil, egyenletesen vízszintes tartás, az komoly ortopédiai problémákhoz vezethet, ezt pedig nem szeretnénk. Ehhez hozzájárul az is, hogy a kutyafekhely töltőanyag megfelelő minőségű és sűrűségű. Az elosztása legyen egyenletes, így a kutya gerince nem sérülhet.

A huzatra visszatérve az sem mellékes, mennyire taszítja a nedvességet. Nem csak a tisztíthatóságra kell figyelnünk, hanem erre is.  Azzal, hogy a huzat megakadályozza, hogy nedvesség jusson a töltőanyaghoz, csökkentjük a fertőzésveszély és a büdösödés lehetőségét. Kölyök kutyusoknál a pisibalesetek miatt is kiemelten jó szolgálatot tud tenni egy ilyenfajta huzat.

A kutya egészségének védelme mindent felülír. Legyünk tisztában azzal, milyen anyagok okozhatnak problémát és ne vásároljunk olyan fekhelyet, amely ezeket tartalmazza. Amennyiben kutyusunk érzékeny bizonyos dolgokra, bőr-vagy légzőszervi allergiától szenved, csakis antiallergén és antibakteriális ágy jöhet szóba.

A lista végén szerepel az igényes megjelenés. A kutyaágy illeszkedhet a lakás stílusához, hiszen mégiscsak bútor, de ez csak akkor legyen szempont, ha minden más fentebbit figyelembe vettünk. A túlcsicsázott, giccses, olcsó anyagból készült fekhelyeket felejtsük el! A https://www.petnet.hu/termekek/KUTYA_KUTYAFELSZERELES_Kutyafekhely_kutyaagy-45  oldalin nagyon sok jó minőségű és igényes megjelenése kutyaágy közül válogathatunk.

Drága vagy olcsó kutyafekhely?

Az ár nem minden esetben határozza meg a fekhely minőségét, de a jó fekhelyek bizony nem két forintba kerülnek. A problémát legtöbbször az ár-érték arány jelenti. Segítséget nyújthat az is, ha meghallgatjuk más kutyatartók tapasztalatait egy-egy márkáról, hiszen elsőkézből tudhatjuk meg, mennyire éri meg befektetni az adott kutyaágyba.