Így választottuk ki a bojlert!

By | 2020.10.24.

Amit tudni akartál laikusként a bojlerekről

A bojler szó ismerős lehet mindenkinek, a nagy doboz, ami a fürdőszobában időnként furcsa hangokat ad, és a melegvizet készíti. Ami miatt bosszankodunk, hogyha elfogy a melegvíz, ami ha elromlik és nem világít a kis piros lámpa már, akkor gond van, és aznap talán a gázon melegszik a fürdővizünk. A bojler tehát angol neve alapján forraló, a ház vizének melegítésével foglalkozik, gyakorlatilag a legjobb, és talán az egyetlen rendes megoldás a melegízellátásra. Azonban a kiválasztása már egy nehéz feladat, a beszerelése pedig mindenképpen egy olyan feladat, amit érdemes egy biztos kézre, egy szakember kezére bízni. De hogyan is választottuk ki mi a saját eszközünket, laikusként, egy kisebb háttérkutatással, és mi az, amit Te is megtehetsz az új készülék megvásárlása előtt?

A bojler kiválasztása: mit kell tudnod a vízmelegítőkről?

Milyen fontos kérdések merülnek fel tehát a választáskor: nos első, és talán legfontosabb kérdés az űrtartalom, amit mindenképpen meg kell fontolnunk. Ez pedig önmagában egy összetett kérdés már. Hányan laknak egy házban és milyen gyakran fogják használni a fürdőszobát? Mekkora intenzitásnak van kitéve a fürdő? Még az sem mindegy, hogy ezeknek az embereknek milyen a fürdési szokásuk, milyen hosszú a hajuk, amit milyen gyakran mosnak. Hány évesek ezek az emberek? Hiszen egy kisbaba műanyag fürdőkádas, langyos vizes fürdetése ebből a szempontból össze sem hasonlítható ebből a szempontból egy felnőtt nő rekreációs kádban olvasgatásával és minden másnapi hajmosásával, balzsamozásával és ápolási szokásaival. Nem mindegy tehát, milyen nagy intenzitásnak van kitéve a gépünk ebből a szempontból sem.

Ökölszabálynak hívják azt, amikor kiszámítjuk, hogy egy ember átlagosan egyetlen nap alatt 50 liter vizet fogyaszt. Ez azonban nagyon nagy általánosítás, és nem mindig igaz, ezért gondoljunk egy kicsit bele, a saját háztartásunkban ki mennyire térhet el ettől a nagy „átlagosságtól”. Még érdemes azzal is számolni, hogy a család inkább este vagy reggel fürdik-e, mikor mos hajat és ezt mennyire egyszerre teszi. A bojler véges melegvízellátása arra enged minket következtetni, hogy ha egyszerre, egymás után akar mind a négy vagy öt családtag reggel hétkor elkészülni, akkor lehet az utolsó ember már hidegvízben tudja ezt csak elvégezni majd.

Jó alap lehet ebből a szempontból, ha már van egy bojlerünk, és csak cserére van szükség, így már van egy nagyon jó viszonyítási alapunk ugyanis. Most, hogy újabb készüléket kell az embernek vásárolnia, itt a remek lehetőség a változtatásra, a korábbi hibák kiküszöbölésére. Ha sokszor fordult elő olyan eddig, hogy már nem jutott valakinek a bojler termékéből, akkor itt az ideje vagy jobb időbeosztást csinálni a mosdó használatára, vagy beszerezni egy nagyobb űrtartalommal rendelkező készüléket.

Mennyi az annyi, ha a bojler vásárlásáról van szó?

Nézzünk akkor egy példát. Általában 80-120 literes bojlereket lehet kapni a piacon, talán ezek fogynak a legtöbbször, de az ember biztosan talál ezektől eltérő értéket és köztes darabokat is (itt lehet bátran nézelődni: https://www.ventil.hu/bojler-vizmelegito). A 80 literes vízmelegítő, mint azt már kitalálhattuk, egy kisebb terméknek felel meg. Ez általában egy kétszemélyes háztartáshoz elegendő, ahol az egyik tag hosszú haja és hosszú fürdőzései is beleférnek az űrtartalomba. A 120 literes, mint az kitalálható, a klasszikus családmodell, a két gyerek és kétszülős család bojlerje akar lenni. Felnőtteknél is elegendő ez a mennyiség egy jobb időbeosztással.

Hogyan lehet okosan használni a bojlert?

A bojler használata nem egyértelmű azonban, lehet vele egy kicsit „trükközni” is azért. Ha például egy három fős háztartásról beszélünk, akkor elegendő lehet a kisebb bojler is, okosabb használattal. Attól függ az egész, min szeretnénk inkább spórolni: a vásárlási összegen vagy az áramon. Ha nagyobb intenzitásra, magasabb hőfokra állítjuk a kisebb bojlert, akkor az hideg vízzel hígítva több melegvizet képes előállítani ugyanis. Csupán a fizika törvényeit kell itt előhívnunk. Megéri ez azonban? A melegebb hőfokon tartás több áramot is fogyaszt ugyanis, ezért lehet mégsem a legjobb megoldás ez hosszúton. Választhatunk amolyan okosbojlert is, ami csúcsmodern észjárásával megfigyeli a házban lakóknak a fogyasztási szokásait, és akkor készít több vagy forróbb vizet, amikor feltételezi, hogy arra szükség is lesz.

Nem mindegy annak a megválasztása sem jelen esetben, hogy az ember éjszakai vagy nappali áramot használ-e, mindkettőnek megvannak a maga előnyei is hátrányai. Lehet még azzal is próbálkozni, hogy egyáltalán kell-e a most meglévő teljesítmény az embernek, vagy mondjuk fele akkora intenzitás is elég lenne-e. És persze jó megoldás lehet az is, hogyha mi magunk vagyunk okosak a gép helyett, és óvatosan használjuk csak a felmelegített vizet. Ha elfogy a melegvíz, órákba telhet, amíg újra tudja azt valaki használni, ezért az emberek közötti sikeres kommunikáció is sokat nyom a latba ilyen téren, így egy nagyobb készülék helyett egy tervezési folyamat is elég lehet.