Hogyan oldható meg a medence fűtés?

By | 2020.10.02.

Milyen medence fűtés rendszerek léteznek?

Sajnos a nyár mindig gyorsan elszalad, s ezzel együtt csökken a napsütéses órák száma, míg végül az idő is rosszra fordul. Ennek azonban nem feltétlenül kell azt jelentenie, hogy a kerti medencénket is el kell tennünk télire. Ahogy az esték egyre hűvösebbek lesznek, úgy a kültéri medence vize is kezd egyre kellemetlenebbé válni, és már nem szívesen csobbanunk benne, pedig mennyire jó lenne! Medence fűtés segítségével ez könnyedén kivitelezhető. A medencék egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően a karbantartási eszközök forgalma is nőtt, aminek köszönhetően a medence fűtése már nem luxus, hanem alap lehetőség. Így nem csak az ősz végéig, de akár télen is kedvünk szerint fürdőzhetünk. A medence fűtés számtalan módon megoldható. Természetesen vannak költséges lehetőségek is, de vannak igen kedvező árúak is. Lássuk, mik ezek!

Medence fűtés hőszivattyúval

Ha hosszú távú megoldást keresünk, amely költséghatékony és garantált, akkor a hőszivattyús fűtés a nekünk való. A villamos energiával történő működés ellenére a hő nagy részét a környezeti levegő segítségével állítja elő, így kevés energiát igényel. A működési mechanizmus az, hogy a környezetből felvett levegőt növeli meg és ezt a magasabb hőt adja le. 10-12 °C külső hőmérséklet felett már hatékonyan fűti a vizet. Ez a rendszer utólag is minden nehézség nélkül telepíthető. Egy egyszeri nagyobb beruházást jelent, cserébe hosszú távon alacsony üzemeltetési költséggel és alacsony környezetterheléssel jár. Nincsen káros anyag kibocsátása és a zajterhelése is elhanyagolható. Mivel eleve kültéri használatra gyártják ezért a burkolata is időjárásálló. Kimondottan előnyös, ha a fűtésrendszert, vagyis a hőszivattyút napos, széltől védett helyen helyezzük el. Amennyiben pedig mégis túl zajosnak találnák, akkor hangelnyelő paravánnal segíthetünk a dolgot. Szigetelni nem szabad és nem is lehet őket. Nagyon fontos, hogy a medence víztérfogatának megfelelő teljesítményű szerkezetet vásároljunk. Már kapható egészen kis teljesítményű, úgynevezett mini változatban is az egészen kisméretű medencékhez. Bár most a meleg víz a téma, érdemes említés tenni arról is, hogy a hőszivattyú segítségével nem csak fűteni, de hűteni is lehet a vizet. Ez azért is hasznos, mert a külső hőmérséklet ellenére a rendszer nem hagyja, hogy a víz a beállított hőmérséklet fölé menjen.

Környezetbarát medence fűtés

A költségeket tekintve még ennél is kedvezőbb és abszolút nulla ráfordítással jár a napkollektoros medence fűtés. Azonban a napkollektorok elhelyezése problémás lehet, sok helyet igényelnek. A rendszer egy szolártakaróval kiegészítve hetekkel megnyújtja a medence szezont. A szolártakaró arra is alkalmas, hogy az éjszakai visszahűlést megakadályozza. Méretre vágható, ráadásul, ha használaton kívül van a medencénk, de le van fedve ezzel a ponyvával, akkor 3-4 fokkal is növekedhet a medence vizének hőmérséklete. Remekül kiegészíti a napkollektor csőrendszere által keringetett vizet. A rendszer egyetlen, s legnagyobb hátránya, hogy napsütés nélkül, felhős időben nem működik ugyanolyan hatékonysággal, illetve éjszaka egyáltalán nem növeli a víz hőmérsékletét. Napkollektor helyett szolárpanelekre is beruházhatunk, amelyek egymásba toldhatók, így a medence méretétől független, mekkorák. A jelenleg forgalomban lévő három paneltípus ráadásul egymással kompatibilisek, ezáltal ergonomikus fűtésrendszer alakítható ki velük.

Kézenfekvő és abszolút hatékony medence fűtés

Hatékony, de viszonylag költséges az elektromos fűtés. A telepítése utólag is könnyedén kivitelezhető. A rendszer egy vezérlőegységből és egy fűtőpatronnal ellátott szivattyúból áll, ezáltal egyenletes vízhőmérsékletet tud biztosítani. Értelemszerűen ez a fajta medence fűtés nyomot hagy a villanyszámlán. Ez nyilván attól is függ, milyen energetikai besorolású az általunk választott berendezés és hogy mennyi a számunkra ideális vízhőmérséklet. Egy ilyen fűtésrendszer mellé kiemelten ajánlott egy jól szigetelő medence takaró vagy polikarbonát fedés. Előbbi megfizethető és könnyen használható, utóbbi elegáns és biztonságos. Elektromos fűtésrendszerünket kedvezőbbé tehetjük, ha napelemhez csatlakoztatjuk. Megoldásokat és lehetőséget a https://aqualing.hu/medence-kiegeszitok/medence-futes.html oldalon is találunk.

A medence fűtés nem csak a melegítésen múlik

A cikk több pontján is utaltam rá, most viszont külön kiemelem, mennyire fontos, hogy a medencét a fűtésrendszeren kívül megfelelően lefedjük. Nem csak a koszolódást és a párolgást akadályozzuk meg egy jó minőségű medence takaróval vagy fedéllel, hanem a víz hővesztését is csökkentjük, így a fűtésre fordítandó energia is csökken. Főleg elektromos fűtés esetében lényeges költségkülönbséget jelent, de más medence fűtés rendszer esetében sem elhanyagolható. A hőmérséklet megtartása legalább olyan fontos, mint maga a melegítés. A kettő együtt működik igazán hatékonyan. A fűtésrendszer kialakítása mellett a medence letakarása már filléres tétel, amennyiben nem ragaszkodunk a polikarbonát fedéshez. A polikarbonát egy nagyon elegáns lehetőség, de nehéz megfelelő minőségű gyártót találni hozzá. A fűtésrendszer kiépítése mellett ez is egy nagyobb beruházás, amelyről a jövőben lesz szó.