Kavics, mosott kavics, kulé kavics… túl sok fajta, vagy egy és ugyanaz?

By | 2020.10.03.

Mi az a mosott kavics és hol bányásszák?

Ebben az esetben ugyanarról van szó, de sokszor az ember csak akkor döbben rá arra, mennyi különböző kőzetfajra közül választhat, amikor vásárlásra adja a fejét. A címben szereplő megnevezések ugyanarra a kavicsfajtára utalnak, csak a megnevezés elterjedtsége más. Sőt, még gyöngykavicsként is emlegetik. Hivatalosan ezt a kavicsot qoulé (kulé) kavicsnak nevezik, amely tulajdonképpen speciális, nagyméretű mosott kavics és sokszor találkozunk vele építkezési munkálatok során, a sóderdombon vagy a természetben, folyók, tavak partján. Megkülönböztetettségét nagy méretének köszönheti, ami 4-15 centiméter közé esik. A mosott kavicsot szerkezete is különlegessé teszi: kvarcból vagy kvarciból tevődik össze és 100%-ban természetes anyag, amelynek felületét a természet csiszolta simára évszázadok alatt. Nincs két egyforma szem, bár abban hasonlítanak, hogy mindnek gömbölyded az alakja. Színében nagyon sok változattal találkozhatunk, akár kirándulás alkalmával is a folyók partján. Felületükön a barnás, szürkés, bézs és más melegszínek dominálnak, bár ez alapvetően a származási helytől is függ.

Mivel folyami kavicsról van szó, ezért rögtön sejthető, honnan bányásszák: legtöbbször folyók vagy folyamok medréből merítik ki, de tópartokon is nagy mennyiségben található. Ha az út mentén bányatavakat látunk, akkor szinte biztos, hogy ott mosott kavics kitermelés is történik. A víz sodrásának köszönhetően ezeknek a kavicsoknak simára koptatott a felülete, ezáltal a tapintásuk is kellemes. Ez a kitermelést és a felhasználást is megkönnyíti, hiszen már gyakorlatilag használatra készen kerülnek ki a vízből. A nagy szemek közül pedig könnyen szelektálható a hulladékanyag, ezáltal tiszta, jó minőségű ömlesztett anyag kerülhet forgalmazásra.

Hol használható fel a mosott kavics?

Ez az osztályozott kőzet fajta nagyon sokrétűen használható fel, de elsősorban a díszítésben van szerepe. Kedvező ára miatt nagyon népszerű kerti dekorációként, talajtakarás céljából, esetleg az esővíz elvezetésére, szikkasztás céljából. Szintén kertekben a kerti ösvények kialakításához is jó választás, esetleg szegélyek mellé díszként és vízelvezetőként. Ha kerti tavakról, csobogókról van szó, akkor egyértelműen erre van szükség – kiváló medertakaró, ráadásul pont származása miatt a lehető legtermészetesebb megoldás is. Talajtakaróként gyakran találkozhatunk vele játszótereken, parkok virágágyásainál is, mert sima felületének köszönhetően sem az emberek, sem az állatok talpán nem sérti fel. Sokszor láthatjuk épületfalak lábazata mellett vékony, ám mélyre ásott sávokban abból a célból, hogy az esővíz ne gyűljön össze a fal mellett, és ne tudja károsítani a szerkezetet. Különleges és időigényes, de kedvelt megoldás a kavicsszemekkel mozaikszerűen kirakott kerítés, lábazat vagy kerti járda.

Milyen árban mozog és hogyan történik a kiszállítás mosott kavics vásárlás esetén?

Telephelye válogatja, hogy mennyire gyors és pontos a kiszállítás, amely általában zsákban vagy ömlesztve történik. kiszereléstől függően. Erről itt is olvashatunk: https://www.fuvar-oda.hu/osztalyozott_mosott_kavics. Ez logisztikai szempontból és a vevő szempontjából is a legpraktikusabb megoldás.  A zsákos kiszerelés kulturált tárolást tesz lehetővé, ráadásul könnyebben daruzható így az anyag. Kisebb mennyiségben, kisebb helyiségekben is könnyedén elhelyezhető a felhasználásig. Az ömlesztett szállítás teherautóval, szükség esetén több kanyarban történik. Minden esetben ezt a forgalmazó vagy kitermelő intézi, bár meglehet, hogy nem számítja bele az árba. Zsákok esetében személygépjárművel is megoldható, de természetesen nem ez az ideális megoldás. A minimum és maximum kiszerelésről a tűzépen kell érdeklődnünk. A meghatározott minimum szinte mindenhol adott, hiszen egyéb esetben nem érné meg az eladás. A maximum a hely kapacitásától függ.

Van mosott kavics és mosott kavics között különbség?

Alapvetően nincs. Geológiai szempontból már néhány milliméteres nagyságokról is szó esik, de az építészetben ennél szigorúbb besorolása van. Mivel ennyire meghatározott, mi számít mosott kavicsnak, a méretbeli eltérések nem jelentenek feltétlenül minőségbeli különbséget. Bányánként eltérő, mennyire tiszta az ömlesztett anyag, de ez szintén elenyésző szempont, hiszen a cél az eladás. A mosott kavics szennyezetten alkalmatlan építészeti rendeltetésére, ezért a tisztaságra kiemelten ügyelnek. Amivel probléma lehet, az a kavicsok tisztasága. Előfordulhat, hogy a leszállított mennyiség kissé saras, koszos, ezért érdemes átmosni, de ez történhet már a felhasználás után is, ha a felület, ahova került lehetővé teszi. Nyílván nem szeretnénk, ha állnak alatta a víz, mert egy virágágyás esetében az nem túl szerencsés dolog, de például, ha ösvényt töltöttünk ki vele, akkor tulajdonképpen teljesen mindegy éri-e víz vagy sem.