Ismerkedés a farmakogenetikával

By | 2020.11.06.

Mi az a farmakogenetika?

Néhány száz évvel ezelőtt a gyógyítás teljesen más volt, mint napjainkban. Érvágással, koponyalékeléssel, bőrre tett mosatlan gyógynövényekkel és tonikokkal ápolták a betegeket. Az orvostudomány egy dinamikusan fejlődő tudományág, ami habár az emberi test működését nagyban megfejtette, még most is rengeteg feltáratlan terület található a kutatások során. Egyik legújabb újítás az egyre nagyobb teret kapó farmakogenetika, ami számtalan életet képes megmenteni és megváltoztatni. Az orvoslás jövője mindenképpen a genetikai vizsgálatokban van, ami a belénk kódolt DNS-t, egyfajta térképként vizsgálja az életünkről.

A farmakogenetika fejlődése

Habár már jó ideje köztudott a genetika fogalma, sokáig feltáratlan terület volt, ami inkább egyfajta mondás volt, mint kifejlett tudományág. Tény, még most is gyerekcipőben jár az emberi élet megfejtése, de ma már néhány ezer forintért olyan DNS vizsgálatot kérhetünk, ami fájdalommentesen mutatja be egy visszaküldött válaszlapon, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak, hogyan nézünk ki, milyen a személyiségünk, kik az esetleg elveszett rokonaink, honnan származunk. Az orvoslás kérdésében a farmakogenetika egy olyan lépés lesz, ami átrendezi az egész megszokott gyógyítást. Segítségével gyógyszerallergiákat és érzékenységeket ismerhetünk fel.

Miért olyan fontos a farmakogenetika?

A mai gyógyítás is csak kuruzslásnak fog számítani néhány évtized múlva. A jelenben gyakorlatilag minden gyógyszert egyfajta előzetes vizsgálat nélkül írnak fel nekünk. Ezek számos mellékhatásokkal bírhatnak. Ha megnézzük a bennük található leírást, az enyhe tünetektől egészen a hirtelen halálig általában mindent felsorolnak, mint lehetséges mellékhatás. Pontosan ezzel van összefüggésben a farmakogenetika. Hiszen ha egy adott emberről tudnánk, hogy milyen gyógyszerre hogyan reagál, könnyebben megtalálhatnánk számára a megfelelő gyógymódot, és mindezt sokkal kevesebb veszéllyel is, mint korábban. A mai megszokott orvoslásban azonban még éppen az ellenkező sorrend a megszokott. Előbb a gyógyszer, aztán a reakció, ami lehet pozitív vagy negatív lefolyású. Ez a sorrend azonban veszélyes. A mai fejlett világban is még több százezren halnak meg gyógyszerekre adott ismeretlen reakciókban.

Farmakogenetika, a gyógyítás jövője

Azonban már van megoldás erre a kiszámíthatatlan gyógykezelésre a farmakogenetika keretében. Ezzel a vizsgálattal pontosabb képet kaphatunk a megfelelő gyógyszeres kezeléshez több tekintetben is, a már számos problémát tudnak vele kivizsgálni. Nem csak a tökéletes gyógyszert találjuk meg vele, de azt is, mit jobb elkerülni, felhívja a figyelmet az esetleges érzékenységekre és allergiákra. Mindez pedig belénk volt kódolva, amióta csak élünk, csupán a tudománynak kellett eljutnia erre a pontra. Különösen előnyös ez a lehetőség, hogyha az ember nem csak egy, hanem többfajta vagy többrétű betegségben szenved. A gyógyszerek megfelelő összehangolása még így is nehézségekbe ütközhet, azonban a farmakogenetikának köszönhetően ma már nem közel lehetetlen ezt elérni.

Hogyan működik a farmakogenetikai vizsgálat?

A farmakogenetika vizsgálatot ma még nem tudjuk csak úgy elvégeztetni a háziorvosnál, bár valószínűleg a jövő az lesz, hogy az ember kezében születésétől fogva ott lesz ez a papír. Ez azonban nem valószínű, hogy még a mi életünkben bekövetkezik. Azonban, saját magunk elvégeztethetjük ezt a vizsgálatot. Remek ajándék magunknak és a család bármely tagjának is, akár már idén karácsonykor. Egyfajta biztonságérzetet nyújt majd a jövőre nézve, és az eredmény az egész életünkre érvényes marad. Nem csak a krónikus betegeknek ajánlott elvégeztetni a farmakogenetikát. Fiataloknak éppen olyan hasznos, mint az idősebb generációnak. Akár a gyerekeinken is érdemes lehet ezt a vizsgálatot elvégezni, hiszen az olyan gyógyszerekre is érvényes, ami egy egyszerűbb légúti megbetegedésre vonatkozik. Ha valami hasznosra még szeretne befektetni idén valaki, erre a vizsgálatra mindenképpen érdemes, nem fog csalódni.

Farmakogenetika, mint karácsonyi meglepetés

Nem csak saját részre lehet kérvényezni a vizsgálatot. Ha valaki még nem találta meg a tökéletes karácsonyi ajándékot, akkor itt a remek lehetőség. Idősek számára mindenképpen ajánlott, hiszen az ő szervezetük gyengébb, így egy esetleges gyógyszermellékhatás is sokkal nagyobb kárt tud okozni, mint a fiatal egészséges szervezetben. Nem rossz döntés azonban az ő számukra sem ez az ajándék, hiszen még előttük az élet, és sokat profitálhatnak belőle az évek során. Baleseti kezelésnél is remek lehetőség, segít a cukorbetegek gyógyszereinek beállításában, a magas vérnyomás kezelésében, és a megfelelő antibiotikum kimutatásában. Ez még csak a jéghegy csúcsa, a leggyakoribb betegségekből néhány. Számos más területen is ki tudja mutatni a megfelelő gyógyszeres kezelést. Egészségtudatos emberek számára kihagyhatatlan lehetőség az egészség fenntartása érdekében. Ha valamilyen krónikus betegség előfordult az ember családjában, valószínűleg ő is fokozott veszélynek van kitéve, a farmakogenetika azonban segíthet a gyógyszeres kezelések kiválasztásában, lerövidítve ezzel a gyógyulási folyamatot, vagy a megfelelő hosszútávú gyógyszeres kezelés megtalálását.