Hogyan készüljünk a laborvizsgálatokra? 

By | 2022.02.26.

Hatékony felkészülés laborvizsgálathoz, hogy minden jól menjen

A sportolók és sokat edzők számára elengedhetetlen fontossága van a laborvizsgálatoknak, amelyek időről időre megmutatják, hogy éppen milyen tápanyagszükségletei vannak a szervezetünknek, rávilágítanak az esetleges egészségügyi problémákra, amelyek hátráltathatják az embert a kiteljesedésben és a lehető legjobb eredményben. Hogyha valaki még nem vett részt ilyen labordiagnosztikai vizsgálaton, akkor azonban tudnia kell néhány fontos információt. Minden ismeretlen helyzet stresszt okozhat az embernek, a nem megfelelő felkészülés pedig akár a vizsgálat eredményét is negatívan befolyásolhatja, amit az ember semmiképpen sem szeretne. Hogyha alaposabban is utána nézünk a dolgoknak azonban, akkor csökkenthetjük az ismeretlen által kiváltott stresszhelyzetet, és persze a vizsgálat is biztosan jól fog ennek köszönhetően sikerülni. 

A laborvizsgálatok szabályainak fontossága

Hogy egy kicsit érződjön is ennek a tudásnak a súlya, érdemes megemlítenem, hogy a legtöbb nem megfelelő eredményt a helytelen felkészülés okozza, nem pedig meghibásodott gépek vagy az egészségügyi csapat felkészületlensége. Mi magunk vagyunk azok, akik nem érzik igazán a folyamat részesének magunkat, ami nagy hiba, a mi felkészülésünkön is sok múlik. 

laborvizsgálat_pic1

Minden vizsgálatra van egy sajátos felkészülési folyamat, amit mindenképpen érdemes betartani. A laborvizsgálatok esetében ez különösen fontos, a véren meglátszik, hogy mit ettünk, mit csináltunk, mennyi tápanyagot fogyasztottunk, és szeretnénk elkerülni az esetleges hamis információkat, egy étel miatti megemelkedett szintek mutatását. Különösen akkor szoktak az emberek rájönni a felkészülés fontosságára, amikor a saját zsebükből kell kiadni a pénzt, így a nem pontos eredmény nem csak az idejüket fecséreli, hanem a pénzüket is. 

Hogyan tudunk felkészülni a laborvizsgálatokra? A vérvizsgálat

Talán a leggyakoribb laborvizsgálat a vérvizsgálat, amelyre komolyabb felkészülés is esedékes. Bizonyára sokan vettek már részt vérvételen, szinte mindenkinek volt már olyan betegsége, vagy valami miatti orvosi vizsgálata, amihez ez elengedhetetlen volt. A vérvétel előtt fontos, hogy ne együnk, előtte 10-12 órával fogyasszunk még valamit, azután már csak tiszta vizet igyunk. Már ez az utolsó étkezés sem mindegy, hogy micsoda, jobb, ha nem most megyünk be a legközelebbi gyorsétterembe, hogy megegyük a legzsírosabb, magas szénhidrát és fehérje-tartalmú ételeket. Ezeket ugyanis ilyenkor kerülni kell ahhoz, az eredmények pontossága érdekében. Figyeljünk rá, hogy kerüljük a tejet, tejtermékeket, amik magas zsírtartalommal rendelkeznek, azonban mindenképpen együnk valamit, ne koplaljunk a biztonság kedvéért, mert ez is csak az adatok eltolódásához vezethet, és még rossz közérzettel is társulhat, esetleg rosszul érezheti magát az ember, ami egy vérvétel előtt semmiképpen nem ajánlott. Egyébként is érdemes reggel menni a vérvizsgálatra, hogy a nem-étkezés nagy része éjszakára essen, amikor egyébként sem eszünk, hanem alszunk. 

Persze nem csak a konkrét étkezés befolyásolhatja negatívan az eredményeket,  kerüljük a tea és a kávé fogyasztását még akkor is, hogyha a mindennapi életünkben ezek fontos szerepet töltenek be, ezek befolyásolják a szervezet működését, megváltoztatnak bizonyos funkciókat, mi azonban a laborvizsgálat során éppen a normál működést szeretnénk megnézni. Sajnos meg kell válnunk erre az időre a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól is, még ha nehéz feladatnak is tűnik ez sokak számára, ettől függetlenül nem érdemes kockáztatni egy nem megfelelő diagnózist. 

Ne aggódjunk, hogyha végre végeztünk a néhány percet igénybe vevő vérvétellel, újra fogyaszthatjuk kedvenc ételeinket, italainkat, visszatérhetünk a dohányzáshoz. 

laborvizsgálat_pic2

A laborvizsgálatok néhány kérdéses köre: mozgás, gyógyszerek, vízfogyasztás

A laborvizsgálatok során talán sokakban fel sem merül a kérdés, hogy esetleg a felkészülést egyrészt a fizikai aktivitás is adhatja. A vizsgálatok előtti este már nem szabad megerőltető edzésekre fogni magunkat, találjunk másik napot, amikor meglátogatjuk a konditermet. Hogyha össze akarnám foglalni, milyen egy megfelelő este a laborvizsgálatok előtt, akkor azt mondanám, hogy koraeste üljünk le a tévé elé, együnk egy lightos kis vacsorát, aztán egy nagy pohár vízzel együtt folytassuk a sorozatunk nézését, és csak relaxáljunk. 

Ami pedig a gyógyszereket illeti, szintén érdemes azok bevételét a vizsgálat utánra időzíteni, hogy azokat a szervezet működését ne befolyásolják. Persze, hogyha valakinek szigorúan egy adott időpontban kell bevennie valamilyen gyógyhatású készítményt, akkor azt azért ne hagyja ki, az többet ártana, mint használna. 

Lényegében ennyit érdemes tudni a laborvizsgálatokra való felkészülésről, most a fő témánk a vérvizsgálat volt, de találhat az ember könnyen vizelet, széklet és egyéb vizsgálatok előtti tudnivalókról is pontosabb információkat a klinikák oldalain. Itt biztosan megbízható tanácsokkal és szabályokkal fogunk találkozni, így könnyen, gördülékenyen és pontosan folyhatnak le az egyes vizsgálatok.