Gyümölcslé a babának: mikortól és mi adható?

By | 2020.10.10.

Mire figyeljünk, ha a gyümölcslé bekerül a gyerkőc étrendjébe?

A babák általában 4-6 hónapos kor körül kezdenek megismerkedni az új ízekkel és ennek szerves része a gyümölcsfogyasztás is. Ezzel kapcsolatban az egyik legfontosabb szempont az, hogy mindig a baba életkora szerint javasolt gyümölcs kerüljön a pici étrendjébe. Emellett az is nagyon fontos, honnan származik a gyümölcs és gyümölcslé, amit a picinek adunk. Bolti, dobozos gyümölcslevet egyáltalán nem javasolt a gyermeknek adni egy éves kora előtt – olvashatjuk a Pediatrics honlapján. Bár a gyerekek imádják ezeket az italokat, a boltban kapható változatok rengeteg cukrot és nagyon kevés gyümölcsöt tartalmaznak, ami miatt egyáltalán nem mondhatók egészségesnek, mert többletkalóriát jelent az izgő-mozgó számára és a fogszuvasodás kialakulását is előidézik. Ez alól persze vannak kivételek. Mielőtt gyümölcs ital kerül a kicsi elé, ellenőrizzük az összetevőlistát, ahol világos képet kaphatunk arról, mennyi az ital gyümölcs-és cukortartalma, illetve milyen egyéb adalékot tartalmaz.

Hogyan hat a gyümölcslé a pici szervezetére?

A gyümölcs alapvetően fontos tápanyagokat tartalmaz, néhány esetben mégis hasi panaszokat okozhat a babáknál és kisgyerekeknél. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyerkőcnek megy vagy fáj a hasa, vagy fel van puffadva, akkor mellőzzük egyelőre az adott gyümölcsöt az étrendjéből. Amennyiben csemeténk betegeskedik és hasmenése van, akkor sem javasolt a gyümölcslé fogyasztása, helyette vizet kell kortyolgatnia.

Pici babáknál teljesen természetes, ha a hozzátáplálás alatt megváltozik a pici székletének színe és állaga, illetve a gyakorisága is. Ez azért van, mert a baba szervezete új jellegű táplálékokhoz jut, aminek eltér az emésztése a folyékony, tejalapú ételtől. Egyes gyümölcsök hígabb székletet (pl. őszibarack, szilva) vagy éppen szorulást (pl. banán, alma) is okozhatnak a babánál. A banán bevezetése után apró, vékony fekete csíkok is megjelenhetnek a székletben, ami teljesen normális jelenség. Javasolt étkezési naplót vezetni, ha bármelyik gyümölcs bevezetését követően tünet jelentkezik kisbabánál.

Miért fontos, hogy friss gyümölcslé és ne bolti legyen?

Ha előre elkészített utal, akkor a Simon gyümölcslé remek választás, mert családi gazdaságból származó gyümölcsökből készül és jelentősen egészségesebb a hagyományos, bolti italoktól. Azonban, ha egy mód van rá, gyakrabban adjunk otthon préselt levet a gyereknek. A nagyüzemben készült italok nem tartalmaznak elegendő rostot, 1.8-2 dl gyümölcs ital felel meg 1 db gyümölcs tápanyagának és ez már jelentősen több az ajánlott napi mennyiségnél 1-3 éves korban.

Milyen gyümölcslé adható a babának, kisgyereknek?

A babapocak 6 hónapos kör körül érik meg az új ételek emésztésére, de már 4 hónapos kortól fokozatosan megismertethetők az új ízek. Babája válogatja, hogyan fogadja majd a pici, ilyenkor mindig figyeljünk rá, fáj-e, megy-e a hasa. 4-7 hónapos kor között gyümölcs vagy gyümölcslé formájában már adható alma, őszibarack, sárgadinnye, meggy, cseresznye, hámozott szilva, körte, narancs, mangó, banán, avokádó, málna és eper. Egyszerre csak egyet mutassunk be neki. Ez azért is fontos, hogy meg tudjuk figyelni a baba reakcióit az új táplálékra, italra. Ezek mindig friss gyümölcsből készüljenek, és ne dobozosok legyenek. Fontos, hogy a gyümölcs levét soha ne öntsük át neki cumisüvegbe, kanálból vagy pohárból kínáljuk a kicsit. A cumi és a gyümölcscukor nem jó párosítás, mert így az cukor túl sokáig marad a baba szájába és fogproblémákat okozhat.

Amikor már egy éves kor fölötti a gyermekünk, adhatunk neki 100%-os bolti gyümölcslevet is, nem csak frissen préseltet. A mennyiségre azonban ügyeljünk és az ne legyen több napi 1-2 pohárnál. A hígítás nem segít a magas cukortartalmon, ezért a legjobb választás még mindig az, ha magunk készítjük el az italt. A gyümölcs leve ekkor már lehet szőlő, sárgabarack, birsalma, füge, papaja, kókusz, licsi, ananász, vörösáfonya, datolyaszilva, görögdinnye, kiwi, csillaggyümölcs, egres, szeder, áfonya, csipkebogyó és som is. Mielőtt vegyesen készítenénk el őket, először teszteljük le, hogyan reagál a gyerek az új gyümölcslé félékre. Ezzel azt is kiszűrhetjük, allergiás-e valamelyikre. Fontos, hogy még mindig kerüljük a gyümölcshéjak, magok adását. Lefekvés előtt azonban kerüljük a gyümölcs italokat.

4-6 éves korban 1-2 dl dobozos gyümölcslé fogyasztása nem fog problémát okozni a szakemberek szerint. Frissen préselt változatban Gyakorlatig bármilyen gyümölcsöt fogyaszthat a gyermek, amit szeret és jólesik neki.

7 éves kor felett az ajánlott napi mennyiség legfeljebb 2,5 dl, ami az ajánlott gyümölcsfogyasztás fele.

Amennyiben bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg a gyerekorvost, mit javasol. Minden gyermek eltérő ütemben fejlődik, ez igaz a szervezetükre is. Naplóban vezetve nyomon tudjuk követni, hogyan reagál majd a picink a gyümölcsökre, melyiket fogyasztja szívesen és melyik az, amire szervezete érzékeny.