Ezért választottuk az átfolyós vízmelegítőt

By | 2020.10.10.

Az átfolyós vízmelegítőkről

Sokan ütköznek problémába, amikor a vízmelegítésről van szó. Ez nem is csoda, főleg a régebbi házakban nincs rendesen megoldva a víz melegítése, felszerelése. Könnyen orvosolhatjuk ezt a problémát azonban egy jó minőségű átfolyós vízmelegítővel, ami méltán népszerű. Ha valaki még nem is hallott még ilyen szerkezetről, látni már biztosan látott, akár a gyerekkori házban, akár a nagymamánál, de az új háztartásokban is sűrűn fordul elő ez a megoldás. Az már más kérdés, milyenek is lehetnek ezek az átfolyós vízmelegítők, amelyek elektromos működésükkel készítenek meleg vizet nyomás alatt vagy nyomás nélkül. Ahhoz, hogy pontos paramétereket tudjunk meg az eszközről, egy kicsit mélyebben bele kell menni a felépítésükbe, és így azt is könnyedén meg tudja majd állapítani az ember, hogy neki személy szerint ez megfelelő-e a konyhába vagy a fürdőszobába esetleg.

Az átfolyós vízmelegítő paraméterei

A paraméterek tekintetében nem elhanyagolható maga az átfolyós vízmelegítő nagysága. Egy átlagos termék általában öt literes űrtartalommal rendelkezik, de nagyobb, kilenc-tíz vagy még több literrel dolgozó darabokat is találhatunk a piacon. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire fogjuk sűrűn, és milyen mértékben használni a melegvizet. Minek az ellátásához van egyáltalán szükségünk rá? Természetesen minden vásárlási kritérium változik annak fényében, hogy csupán időnként mosogatnánk egyáltalán a vízzel vagy naponta akár többször is forró vízre lesz-e szükségünk. Természetesen maga az átfolyós vízmelegítő nagysága nem egyezik meg azzal az űrtartalommal, amennyi melegvizet majd ténylegesen előállítani képes lesz a készülék. Nézzük meg a kisebb, ötliteres űrtartalmú szerkezetet. Ez két kilowattos teljesítményen képes majdnem a dupla annyi meleg vizet előállítani, mint amennyi a maga tartalma, így több mint kilenc liter melegvizet használhatunk. Ez máris elegendőnek bizonyul egy átlagos családi ebéd után mosogatáshoz, és még maradni is fog a mosogatás után elég melegvíz ahhoz, hogy mindenki meg tudja mosni a kezét vagy egyéb dolgokat mosson el. Az is felmerülhet, mint kérdés, hogy mennyi idő alatt képes a szerkezet felmelegíteni a tartalmát. Ez egy ilyen kisebb szerkezet esetében csupán néhány percet vesz igénybe, tehát egy nagy fürdőszobai bojlernél sokkal gyorsabban igénybe lehet venni.

A tárolós és az átfolyós vízmelegítő különbségei

Aki jobban utána nézett már a vízmelegítőknek, abban bizonyára felmerülhet a kérdés, hogy melyik fajtát is érdemes tulajdonképpen választani: a tárolós vagy az átfolyós vízmelegítő készüléket. Nincs egyetlen jó válaszom, a kérdés inkább az, ki melyik változatot preferálja, ehhez azonban annak is utána kell nézni, hogy tulajdonképpen milyen előnyei is hátrányai is vannak a két típusnak. A tárolós előnyei közé tartozik, hogy elég hozzá csupán a kisebb villamos teljesítmény, így nem lesz annyira megterhelve a ház villamosenergiája. Mi a helyzet az átfolyós vízmelegítővel? Ennek a fajtának nagy előnye, hogy a vizet nem kell előre felmelegíteni, ahogy átfolyik a rendszeren a víz, egyúttal melegedni is képes. Így habár a másik fajta kisebb villamosenergiát vesz igénybe, az összképen sokat változtat, hogy így előre, úgymond feleslegesen nem is fog melegedni a víz. Éppen annyi készül el belőle, amire nekünk azon nyomban szükségünk van, nem több, nem kevesebb, ez pedig nagyon nagy energiamegtakarítást eredményez. Az energiával való takarékoskodáshoz az is hozzátartozik ilyenkor, hogy nem történik felesleges hőleadás, a tárolást elvégző felületek nem vesznek át a hőből, hiszen a meleg nincs is tárolva, így pedig a nemlétező felesleges hőleadás miatt nem is beszélhetünk tulajdonképpen elvesztegetett energiáról, ami sokat segíthet a pénztárcánknak, hogyha éppen egy kicsit vissza akarjuk fogni a kiadásainkat. És hogy mennyi az annyi? Az átfolyós vízmelegítő akár az éves számlánkat a felére is csökkentheti a kérdéses aspektusból.

Az átfolyós vízmelegítő típusai

A kérdés tehát az, hogyan is válasszuk ki a megfelelő darabot. Ha már megvan, hogy zárt vagy nyitott típust szeretnénk tulajdonképpen, akkor már csak arra kell megoldást találnunk, hogy megtudjuk, mennyi vizet szoktunk használni általában. Ezt általában egy percre lebontjuk, és megnézzük, hogy egy adott gépezet egy perc alatt mennyi vízmennyiséget tud számunkra biztosítani. A tárolós és átfolyós, a nyitott és a zárt kérdésekben érdemes lehet egy szakértő tanácsát is segítségül hívni, hogy biztosra menjen az ember. A felszerelés tekintetében sem feltétlenül a legjobb döntés, hogyha a saját fejünk után megyünk. Egy szakmabelinek lehet, hogy csupán néhány percet vesz igénybe az új rendszer kialakítása, míg nekünk saját magunknak hosszú órák szenvedése is lehet. A lényeg tehát mindenképpen az, hogy egy jól megfontolt döntést hozzunk a kérdésben. A melegvíz nem játék, és bár nem akarok vészmadárkodni, de egy szakember ilyen tekintetben sokkal ügyesebb az otthoni kezeknél, legalább megtudjuk, hogy minden rendben van-e a csőrendszerünkkel.